NAS back-up

Wat is een NAS back-up?

Betekenis:
NAS betekent Network Attached Storage. Deze back-up systemen draaien binnen een thuisnetwerk of een bedrijfsnetwerk. Een netwerk is hier dus vereist!

Hoe ziet het eruit?

Een NAS back-up systeem is niet meer dan een doosje (zie afbeelding), dat – voorzien van stroom –  via een netwerkkabel verbonden is aan het netwerk. Meestal bevindt een NAS zich in de buurt van de router. De router is het platte doosje, voorzien van twee of meerdere antennes, die zorgen voor het draadloos internet. Een degelijk NAS systeem is voorzien van twee harde schijven, die beide dezelfde data bevatten.

Hoe werkt een NAS back-up?

 1. Nadat de NAS correct geconfigureerd is, ziet u als gebruiker op uw computer een extra schijf in uw Windows verkenner. Op deze schijf kunt u alle belangrijke gegevens bewaren, zoals documenten, afbeeldingen, videobestanden, enz… Dus in plaats van documenten te bewaren in “Mijn Documenten”, bewaart u ze op de back-up schijf.
 2. Als u een document bewaart op de back-up disk (in Windows verkenner), dan gebeurt het volgende. Het NAS back-up systeem heeft het nieuwe bestand ontdekt en gaat er onmiddellijk voor zorgen dat het bestand gekopieerd wordt van de ene disk naar de andere in het NAS systeem. U ziet slechts één file op de back-up disk, maar in werkelijkheid bestaat de file twee keer. Indien u een document aanpast op de schijf (u heeft bijvoorbeeld een tekst veranderd in een word-document) en u slaat het op, dan merkt de NAS dit en gaat dit ook weer dupliceren zodat elke harddisk het bestand bevat.
 3. Ook bij het verwijderen van bestanden zorgt het systeem ervoor dat de bestanden op de twee schijven verwijderd worden. Deze techniek wordt ook “mirror” genoemd, omdat de ene harddisk telkens een exacte kopie is van de andere harddisk. Als een van de twee disks in de NAS crasht, heeft de andere harddisk nog steeds alle back-up gegevens. U dient dan wel zo spoedig mogelijk naar de winkel te gaan om een nieuwe harde schijf aan te schaffen. Wanneer u de nieuwe harddisk in het NAS systeem steekt, zal het systeem de bestaande data kopiëren naar de lege (nieuwe) harddisk.

Voordelen:

 • Zeer betrouwbaar systeem
 • Zeer kleine kans op dataverlies. Beide harde schijven moeten al op hetzelfde moment crashen om gegevens te verliezen.
 • Kan voor zeer veel computers tegelijk gebruikt worden! Dit is dus een back-up systeem voor meerdere computers.
 • Grote opslagcapaciteit → kan gebruikt worden voor tal van videobestanden, foto’s alsook documenten.
 • Constante & automatische back-up zonder dat u iets hoeft te doen.

Nadelen:

 • De NAS bevindt zich in huis. Bij schade aan het systeem (brand in de woning bijvoorbeeld) is de kans groot gegevens kwijt te raken.
 • Aankoop van de NAS: dit is een grotere investering dan bij de andere back-up systemen.
 • Onderhoud: ook een NAS-systeem slijt. Na enkele jaren kan het zijn dat u enkele componenten dient te vervangen.
 • Stroomverbruik: een NAS moet continu aanstaan (al is het in stand-by) om te kunnen werken.

Besluit

Dit NAS Back-up systeem is ideaal voor:

 • Mkb’s die een back-up oplossing wensen voor meerdere computers.
 • Particulieren die een enorme hoeveelheid aan data hebben.